środa, 16 kwietnia 2014

Dwa sposoby na wielkanocne jajka - z marynowanym łososiem lub maślanymi pieczarkami

Oczywiście jajka wielkanocne, to nie takie zwykłe jajka. Zawsze nas kusi, żeby coś dodać, coś przyozdobić, coś zmienić, zmielić, położyć. Dziś dwa sposoby na uatrakcyjnienie i uzupełnienie smaku wielkanocnych jaj. Zawsze podaję je na wielkanocnym stole. Pierwsze jajko serwowane jest z delikatnie duszonymi na maśle pieczarkami, w towarzystwie dymki i świeżo mielonego pieprzu. Drugie zaś zaprzyjaźnia się z marynowanym łososiem w koperku, marskiej soli i mocnym alkoholu. Zdecydowanie polecam obie wersje. Przygotowania z łososiem należy zacząć dzień wcześniej, gdyż potrzebuje on trochę czasu w lodówce.


Dwa sposoby na wielkanocne jajka



Jajka ugotowane na twardo
majonez

200g świeżych małych pieczarek
2 dymki
świeżo mielony pieprz sól
klarowane masło
 

300 g świeżego łososia
2 łyżki grubej morskiej soli
pęczek koperku
30 ml wódki 50 %
1 łyżka cukru brązowego







- pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na średnim ogniu, doprawiwszy solą i pieprze. Kiedy pieczarki puszczą sok, dokładamy posiekaną drobno dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego soku. Studzimy i układamy na jajka z majonezem.

- W miseczce mieszamy sól, cukier, posiekany koperek i wódkę. Łososia dokładnie myjemy i wyciągamy z niego każdą ość. Kawałek kroimy na pół. Jedną połowę smarujemy marynatą i układamy na niej drugi kawałek ryby. Zawijamy (ale nie szczelnie) folią spożywczą. Układamy pod obciążoną deską i wstawiamy do lodówki na 12-16 godzin. Od czasu do czasu należy zlać sok, jaki powstanie podczas marynowania. Po tym czasie zdejmujemy całą marynatę (ale nie płuczemy). Kroimy na bardzo cienkie plasterki i układamy na jajkach z majonezem.

Dwa sposoby na wielkanocne jajka

Dwa sposoby na wielkanocne jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz