Uwielbiam ten sposób podawania jajek. U mnie nie tylko na Wielkanoc, ale przy każdej nadarzającej się okazji. Delikatnie nadzienie z żółtek i pieczarek oraz chrupiąca panierka podkradziona kotletowi schabowemu. Gorąco polecam.
Jajka panierowane |
10 jajek ugotowanych na twardo
200g świeżych małych pieczarek
2 dymki
świeżo mielony pieprz sól
klarowane masło
jajko i bułka tarta do panierowania
- pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na
średnim ogniu, doprawiwszy solą i pieprze. Kiedy pieczarki puszczą sok,
dokładamy posiekaną drobno dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego
soku.
- Ugotowane na twardo jajka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy żółtka.
- Ręcznie lub w melakserze siekamy ze sobą żółtka i pieczarki, następnie gotowym farszem nadziewamy jajka. Można z tzw. górka - obiecuję nic podczas smażenia nie wypadnie.
- Nadziane połówki jajek obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
- Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, ale podane na zimno są równie smaczne.
Smacznego:)
Jajka panierowane |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz