Wielkanocne krokiety nie muszą mieć nadziania, które znamy z imienin babci. Jajka gotowane na twardo i pieczarki smażone na maśle świetnie się sprawdzają w zielonych naleśnikach z liśćmi rzodkiewki. Jajka można pokroić w kostkę i połączyć z pieczarkami lub, jak w moim przypadku, przeciąć na pół i obłożyć pieczarkami. W drugim wariancie wyglądają efektowniej po przekrojeniu.
Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami |
6-7 ugotowanych na twardo jajek
garść liści rzodkiewki
1/2 szkl mleka
1 szkl mąki
1 jajko
sól
400 g świeżych małych pieczarek
2 dymki
świeżo mielony pieprz sól
klarowane masło
jajko i bułka tarta do obtoczenia
- Do blendera wkładamy opłukane liście rzodkiewek i rozdrabniamy je na
papkę. Dokładamy mąkę, mleko i jajko. Doprawiamy solą i wyrabiamy
gładkie ciasto. Smażymy na średnim ogniu.
- pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na
średnim ogniu, doprawiwszy solą i pieprze. Kiedy pieczarki puszczą sok,
dokładamy posiekaną drobno dymkę. Smażymy do momentu wyparowania całego
soku.
- Na środku naleśnika kładziemy warstwę pieczarek, następnie przekrojone na pół, ugotowane jajko na twardo, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego:)
Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami |
Krokiety nadziewane jajkiem i pieczarkami |
Bardzo fajne krokieciki - jajko+pieczarki to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń