piątek, 11 kwietnia 2014

Kolorowe curry

Wiosna króluje także w kuchni, a zwłaszcza króluje kolorami. U mnie niedawno w pełnym nasyconych barw i wyrazistych smaków curry, na bazie mleka kokosowego i żółtej pasty curry. Szczerze poleca. Na sam widok woka uśmiech pojawia się na twarzy. A po spróbowaniu, to już ten uśmiech zostaje do wieczora. Wielka porcja energii na małym talerzu.

Kolorowe curry



500 g wieprzowiny
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka
pęczek zielonym szparagów
2 marchewki
500 ml mleczka kokosowego
1 chilli
4 łyżki żółtej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 cm imbiru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
sok z połowy limonki







- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Opruszamy skrobią kukurydzianą i solą.
- Warzywa obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Marchewkę w talarki, cebulę w kostkę lub piórka, paprykę w większą kostkę, a szparagi na słupki długości 4 cm. 
- W woku rozgrzewamy olej roślinny i wykładamy na niego mięso. Smażymy około 10 minut, doprawiając połową sosu sojowego i połową pasty curry. Usmażone mięso zdejmujemy z woka.
- Na ten sam wok wkładamy kolejno warzywa. Na początek marchewkę, po 2 minutach cebulę, po kolejnych trzech paprykę, a po papryce szparagi. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy posiekanym chilli, startym czosnkiem, imbirem oraz pozostałą ilością sosu sojowego i pasty curry oraz sokiem z limonki. Dokładamy mięso i dusimy przez 3-4 minuty. 
- Zazwyczaj podajemy z makaronem, ale jak mam ochotę to serwuję z makaronem. 

Smacznego:)

Kolorowe curry

Kolorowe curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz