sobota, 21 czerwca 2014

Risotto z kurkami/ risotto with chanterelles mushrooms

Ostatnio ku mej wielkiej uciesze, na lokalnym targu ujrzałam kurki. Piękne, złote, jeszcze malutkie, ale już pełne smaku. Nie mogłam się im oprzeć. A na fali zachwytu nad ryżem arborio, powstało risotto z kurkami. Uwielbiam i wam też radzę pouwielbiać te magiczne skarby czerwcowego lasu i kremowy smak risotto. Gorąco polecam.


Few days ago, on a local market, I foud chanterelles mushrooms. I can only say, that it was a big suprise for me, very good suprise, I couldn't resist. I bought them. They were such lovely small, golden and they looked so delicious. Now I'm on my way with love to arborio rice, so there was no chance to preper something else - just risotto.






300 g kurek
1 cebula
1 kubek ryżu arborio
sól
pieprz
500 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
50 ml wermutu
masło
oliwa








- Grzyby dokładnie czyścimy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka chwil. Odcedzamy kurki i wodę wylewamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją szklimy. Następnie dokładamy kurki i pozwalamy im się poddusić kilka minut. Dolewamy odrobinę wermutu i redukujemy płyn prawie do zera.
- Dosypujemy ryż i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy ryż się zeszkli dolewamy białego wina, zmniejszamy ogień i czekamy aż cały płyn odparuje. Następnie wlewamy chochelkę bulionu. Czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie al dente. Na koniec dokładamy łyżkę masła i pozwalamy mu się rozpuścić, nadać risotto szklistości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego:) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz