czwartek, 31 lipca 2014

Roladki z kurczaka w cytrynowej panierce

Drób i cytrusy to jedno z moich ulubionych połączeń. Jeżeli dodamy do tego jeszcze chrupiącą panierkę to już jestem w niebie. Dziś polecam takie kurczakowe niebo, czyli roladki nadziewane mozzarella i pomidorkami koktajlowymi podawane w chrupiącej cytrynowej panierce z tłuczonym czarnym pieprzem. 

Roladki z kurczaka w cytrynowej panierce







2 filety z kurczaka
100 g mozzarelli
6-8 pomidorków koktajlowych
sól
bułka tarta
cytryna
pieprz w ziarenkach
oliwa z oliwek











- filety z kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy. Z każdego z filetów wykrawamy od 2 - 3 kotletów (w zależności od wielkości porcji). Opruszamy solą i lekko tłuczonym pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
-  Następnie nadziewamy filety mozzarellą oraz pokrojonymi pomidorkami i zwijamy w zgrabne paczuszki.
- Do bułki tartej ścieramy skórkę z cytryny. Doprawiamy ją solą i lekko tłuczonym pieprzem. Dolewamy kilka łyżek oliwy z oliwek.
- Każdą roladkę obtaczamy w panierce i układamy na blaszce. Pieczemy przez 25 minut w temp 160 C bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia włączamy górną grzałkę, aby panierka się zrumieniła.
- Najlepiej smakuje z ziemniakami upieczonymi w oliwie cytrynowej i sałatką z pomidorków.

Smacznego.

Roladki z kurczaka w cytrynowej panierce

Roladki z kurczaka w cytrynowej panierce

Roladki z kurczaka w cytrynowej panierce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz