piątek, 8 sierpnia 2014

Pierogi z jagodami

Klasyczne, nieprzekombinowane, proste i smaczne. Sekret tkwi w cieście, odpowiedniej ilości cukru i prawdziwie kwaśnej śmietanie. 


Pierogi z jagodami






1 kg mąki krupczatki
1 szkl bardzo ciepłej wody
szczypta soli
750 ml jagód
3-4 łyżki stołowe cukru
cukier i kwaśna śmietana do podania.












- Mąkę przesiewamy, doprawiamy solą. Stopniowo dolewamy do niej bardzo ciepłej wody, do momentu w którym ciasto będzie delikatne i sprężyste. Odstawiamy je pod przekryciem na około 20 minut.
- Jagody zasypujemy cukrem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wykrawamy pojedyncze pierożki. Nadziewamy jagodami.
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Jeżeli wolimy grubsze ciasto, to pamiętajmy, aby po wypłynięciu pozostawić pierogi jeszcze pół minuty we wrzątku.
- Podajemy na ciepło posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną.

Smacznego:)

Pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz