Nie mogę się oprzeć chęci pochłonięcia spaghetti, kiedy na krzakach pojawiają się korale czerwonych pomidorów. Nigdy makaron nie smakuje tak dobrze, jak ze świeżymi, słodkimi i pełnymi słońca pomidorami. Słony smak wędzonego boczku podkręca aromat i daje niezły podkład dla delikatnych pomidorów. Wystarczy jeszcze tylko odrobina świeżego czosnku i bazylii i obiad jak marzenie mamy gotowy.
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i wędzonym boczkiem |
- 100 g wędzonego surowego boczku
- 3-4 świeże pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek wkładamy pokrojony w kostkę boczek. Pozwalamy mu się zrumienić i oddać to, co ma w sobie najlepszego.
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do zrumienionego boczku. Smażymy około 1-2 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek i zaraz za nim pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżą bazylią. Na patelnię z sosem przekładamy ugotowany makaron wraz z 3-4 łyżkami wody spod gotowania i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni, ciągle mieszając.
Smacznego:)
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i wędzonym boczkiem |
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i wędzonym boczkiem |
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i wędzonym boczkiem |
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i wędzonym boczkiem |
Przepysznie u Ciebie ! Uwielbiam dania kuchni włoskiej - pycha !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Kuchni włoskiej zdecydowanie trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńdla takiej makaroniary, jak ja spaghetti to prawdziwa gratka! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste i nie przekombinowane dania! Dużo inspiracji widzę u Ciebie- ach, lubię to! :))) Pozdrawiam, Magdalena.
OdpowiedzUsuń