Ciasto drożdżowo - francuskie |
125 ml mleka
30 g masła
2 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
1 żółtko
300 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
- mleko podgrzewamy z masłem, do momentu, w którym masło się rozpuści.
Do ciepłego mleka z masłem dodajemy cukier, drożdże i 4 łyżki mąki,
wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę i żółtka. Dokładanie
mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie
lubię drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W
razie konieczności podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wirtualnie dzielimy go na 3 części. Na jednej z nich układamy pokrojone w paski masło i zakładamy dwoma pozostałymi częściami. Zlepiamy wszystko dokładnie, aby masło nie wypadło i zaczynamy wałkować na taki sam prostokąt jak poprzednio. Rozwałkowany prostokąt podsypujemy mąką i znów składamy. Postępujemy tak trzy lub cztery raz. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 minut i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt, zakładamy go i znów rozwałkowujemy, zakładamy i powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Im więcej razy założymy ciasto tym będzie bardziej puszyste. Po ostatnim założeniu odstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Rogaliki pieczemy w 200 C przez 25 minut bez termoobiegu. Dobrze jest je posmarować jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego:)
Ciasto drożdżowo - francuskie |
Ciasto drożdżowo - francuskie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz