wtorek, 18 listopada 2014

Stir fry z kaszą jaglaną i warzywami

Uwielbiam ten sposób gotowania. Szybko, zdrowo, kolorowo. Wszystko ma swój smak i zróżnicowaną konsystencję, a orientalne przyprawy wprawiają mnie w zachwyt. Chrupiące warzywa, pyszna kasza jaglana, ostre chilli, słodki miód, sos sojowy, imbir i czosnek. Czy możne być coś lepszego?

Stir fry z kaszą jaglaną i warzywami




1 mała cukinia
2 marchewki
2 małe pory
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 łyżka miodu
1 chilli świeża
1 łyżka octu ryżowego
1 szkl kaszy jaglanej
4 łyżki sosu sojowego jasnego








- Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklankami wody i wstawiamy na niewielki ogień. Odrobinę solimy i gotujemy przez 20 minut.
- Warzywa kroimy w cienkie paski.
- Na rozgrzany olej w woku wkładamy kolejno marchewkę oraz paprykę, po 3-4 minutach cukinię oraz pory. Smażymy kilka minut, doprawiając w między czasie sosem sojowym, octem ryżowym, startym czosnkiem oraz imbirem. Dokładamy miód i posiekane chilli. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.

Smacznego:)


Stir fry z kaszą jaglaną i warzywami

2 komentarze:

  1. Kasza jaglana w orientalnej odsłonie, to dla mnie nowość, gdyż zazwyczaj przygotowuję ją na bulionie warzywnym. Mąż za kaszą jaglaną nie przepada, za to lubi dania orientalne... hmmm, może tak przyprawiona będzie Mu smakować? Spróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kaszę jaglaną, a na wytrawie w takim wydaniu na pewno smakowała świetnie!

    OdpowiedzUsuń