Uwielbiam zupy, a jarzynowa niesie ze sobą wszystko - delikatny smak, moc warzyw i dużo energii na kryzysowe godziny popołudniowe. Idealna nie tylko latem, ale i jesienią. Jest jeszcze w zupie jarzynowej coś cudownego, nie ma innej tak bardzo otwartej na innowacje i kaprysy konsumentów zupy. Do jej przyrządzenia możesz użyć nie tylko swoich ulubionych warzyw, ale przede wszystkim warzyw sezonowych. Zupa jarzynowa może być inna każdego miesiąca, każdej pory roku.
5 marchewek
4 pietruszki
1 seler
1 por
1 cebula
1/4 główki kapusty włoskiej
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
zielony groszek z puszki
3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
liść laurowy
ziele angielskie
sól
liście lubczyku
zielona pietruszka
1 szkl kaszy jaglanej
- Marchewkę, pietruszkę, por i seler wraz z cebulą oraz włoską kapustą zalewamy bulionem. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie wyciągamy warzywa i kroimy je na drobno.
- Pokrojone warzywa wraz z groszkiem, cukinią i papryką wkładamy do zupy. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na 20 minut. Dzięki temu cukinią i papryka nie będą surowe, ale nadal pozostaną chrupiące. A groszek nie potrzebuje gotowania, jedynie lekkiego podgrzania.
- Kaszę jaglaną zalewamy 2 szkl wody i wstawiamy na mały ogień na 20 minut.
- Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki lub chilli.
pyszna, zdrowa i sycąca- spełnia wszystkie moje wymagania!
OdpowiedzUsuń