sobota, 3 stycznia 2015

Konfitura z pomarańczy

Sezon pomarańczowy w pełnie, a początek stycznia to najlepszy czas na pomarańczowe przetwory. Pomarańcze są soczyste, dojrzałe, słodkie i ociekające sokiem. Pomarańczowa konfitura świetnie sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale również w ciastach czy pryz pieczeniu drobiu. Rewelacyjnie podkręca sosy i jest bajecznie prosta w przygotowaniu. No i jest coś, co łączy Boże Narodzenie i Wielkanoc - pomarańczowa konfitura. Przygotowana z bożonarodzeniowych pomarańczy świetnie smakuje na wielkanocnym mazurku.


Konfitura z pomarańczy







2 kg pomarańczy
1 cytryna
1 szkl cukru













- Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i błony, pozostawiamy czysty miąższ i sok, który pomarańcze puściły w trakcie obierania. Wyciskamy sok z cytryny. Całość przelewamy do garnka i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i otartą z cytryny skórkę. Dosypujemy cukier i wstawiamy na bardzo wolny ogień na około 2-3 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Wkładamy gorący do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem.

Smacznego:)

Konfitura z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy
Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz