sobota, 3 stycznia 2015

Wołowina w czerwonym winie

Macie ochotę na odrobinę klasyki? Chcecie spokojnego, wyczekanego i pysznego obiadu niedzielnego? Chcecie zaskoczyć kogoś dobrym smakiem przy minimalnym wysiłku? Oto przepis dla was. Wołowiny zdecydowanie nie należy się bać. A gdy dodamy do niej cudownie aromatyczne ziele angielskie, liść laurowy i kolorowy pieprz, a gdy poddusimy ją przez dwie godziny na wolnym ogniu - magia zagości w waszych garnkach. Do tego bezproblemowy, chrupiący chleb razowy i oczywiście lampka tego samego wina, w którym dusiła się wołowina i jesteście nie tylko boską gospodynią (boskim gospodyniem), ale jesteście czarodziejami smaku.


Wołowina w czerwonym winie




500 g mięsa wołowego
300 ml czerwonego wina wytrawnego
sól
kolorowy pieprz
2 białe cebule
1 marchewka
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej razowej










- Wołowinę kroimy w kostkę, opruszamy mąką i wkładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy i zalewamy winem. Odstawiamy na mały ogień na 2-3 godziny. Mięso zmięknie, sos odparuje i będzie pysznie. Jeżeli wino odparuje za wcześnie i mięso będzie nadal twarde, możecie dolać odrobinę wody.

Smacznego:)


Wołowina w czerwonym winie

Wołowina w czerwonym winie

Wołowina w czerwonym winie

Wołowina w czerwonym winie



2 komentarze: