Pyszny, kwaśny, chrzanowy i śmietankowy, pełny majeranku. Wraz z białą fasolą i wędzonym boczkiem. Przygotowywany na wywarze z wędzonki i jarzynki. Z chrupiącymi boczkowymi chipsami. Pyszny. Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
1 por
300 g wędzonego surowego boczku
300 g białej fasoli
500 ml zakwasu na żur
3-4 łyżki śmietany 18 %
5 cm korzenia chrzanu
1 główka czosnku
Przepis:
- Warzywa dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Dokładamy 200 g wędzonego boczku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim oraz główką czosnku przekrojoną na pół. Gotujemy do miękkości.
- Wyciągamy mięso i warzywa i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do wywaru dolewamy zakwas, dokładamy śmietany i starty chrzan. Doprawiamy majerankiem.
- Fasolę namoczoną dnia poprzedniego, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.
- Z pozostałego boczku wykrawamy cienkie plasterki i smażymy je na suchej patelni na rumiano.
- Do zagotowanego wywaru dokładamy warzywa, pokrojony boczek, ugotowaną fasolą. Nakładamy na talerz i dekorujemy chipsami z boczku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz