Dziś małe przypomnienie z poprzednich lat. Czas truskawek to również czas dżemów. Najlepsze są te najprostsze.
Dżem truskawkowy - przepis bez fiksów
Zrobienie dżemu truskawkowego bez sztucznych zagęstników jest jak
najbardziej możliwe i wykonalne. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale na
pewno nie potrzeba wiele pracy i wielogodzinnych postojów w kuchni.
Poleca wszystkim tradycyjny dżem z truskawek.
Dżem z truskawek |
1 kg truskawek
1 szkl cukru
- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z
grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie
wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od
czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy
garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz. Po
około godzinie powinien być mocno gęsty i pyszny. Jeszcze gorący
przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli
któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na
miejscu.
Smacznego:)
Dżem z truskawek |
Dżem z truskawek |
Najzdrowszy i najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że nie tylko ja tak myślę :)
Usuń