Pierwsza lodziarnia, którą pamiętam na naszym osiedlu była wielkim hitem. Drewniany domek w kształcie trójkąta i pani w czepku sprzedająca lody kręcone i rurki z kremem. Kolejki do tej Pani były zawsze. I wcale się temu nie dziwię, bo do dziś pamiętam smak lodów śmietankowych z sosem truskawkowym. Ten sos chodzi za mną przez całe życie. Uwielbiam go do naleśników, lodów, placów, serników, biszkoptów, galaretek i wielu wielu innych deserów. W okresie owocowania truskawek moja lodówka bez tego sosu jest chora. Przygotowanie go jest banalnie proste. Można go mrozić w małych porcjach i zimą również cieszyć się jego smakiem.
Sos truskawkowy do deserów |
Składniki:
1 kg truskawek
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Przepis:
- Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i ziarna z laski wanilii. Dokładnie mieszamy.
Smacznego:)
Sos truskawkowy do deserów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz