środa, 10 czerwca 2015

Sos truskawkowy do deserów

Pierwsza lodziarnia, którą pamiętam na naszym osiedlu była wielkim hitem. Drewniany domek w kształcie trójkąta i pani w czepku sprzedająca lody kręcone i rurki z kremem. Kolejki do tej Pani były zawsze. I wcale się temu nie dziwię, bo do dziś pamiętam smak lodów śmietankowych z sosem truskawkowym. Ten sos chodzi za mną przez całe życie. Uwielbiam go do naleśników, lodów, placów, serników, biszkoptów, galaretek i wielu wielu innych deserów. W okresie owocowania truskawek moja lodówka bez tego sosu jest chora. Przygotowanie go jest banalnie proste. Można go mrozić w małych porcjach i zimą również cieszyć się jego smakiem. 


Sos truskawkowy do deserów





Składniki:

1 kg truskawek
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii


Sos truskawkowy do deserów

Przepis:

- Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i ziarna z laski wanilii. Dokładnie mieszamy. 

Smacznego:)


Sos truskawkowy do deserów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz