wtorek, 9 czerwca 2015

Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy

Truskawki smakują wyśmienicie w wielu połączeniach. Truskawki i czekolada, truskawki i szampan, truskawki i banany, truskawki i arbuz, truskawki i mięta, truskawki i bazylia, ale nigdy, nigdy nie są tak dobre jak truskawki w śmietana. I nie ważne czy jest to zwykła kwaśna 12 posypana cukrem czy ubita 36. Truskawki kochają śmietanę i jest to miłość po stokroć odwzajemniona. Dlatego dziś przedstawiam wam pyszny mus, który świetnie sprawdza się również jako krem do tortów czy ciast. Jest lekki, jest pyszny i chyba na pewno uzależniający. 

Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy



Składniki:

700 g truskawek
400 ml śmietanki 36 %
cukier puder
1 laska wanilii
4 łyżki żelatyny


Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy

Przepis:

- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli kawałki owoców w kremie nam nie przeszkadzają wystarczy dobrze rozgnieść truskawki widelcem. 
- Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ziarna z laski wanilii. 
- Do miseczki odlewamy 4-5 łyżek soku z truskawek i rozpuszczamy w nim żelatynę. Nie trzeba go podgrzewać, ważne aby nie był bardzo bardzo zimny. Całość od razu łączymy z truskawkami i bitą śmietaną. Przelewamy do pucharków i chłodzimy przez noc w lodówce. Dekorujemy musem z truskawek i liśćmi mięty. 

Smacznego :) 

Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy

2 komentarze: