Truskawki smakują wyśmienicie w wielu połączeniach. Truskawki i czekolada, truskawki i szampan, truskawki i banany, truskawki i arbuz, truskawki i mięta, truskawki i bazylia, ale nigdy, nigdy nie są tak dobre jak truskawki w śmietana. I nie ważne czy jest to zwykła kwaśna 12 posypana cukrem czy ubita 36. Truskawki kochają śmietanę i jest to miłość po stokroć odwzajemniona. Dlatego dziś przedstawiam wam pyszny mus, który świetnie sprawdza się również jako krem do tortów czy ciast. Jest lekki, jest pyszny i chyba na pewno uzależniający.
Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy |
Składniki:
700 g truskawek
400 ml śmietanki 36 %
cukier puder
1 laska wanilii
4 łyżki żelatyny
Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy |
Przepis:
- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli kawałki owoców w kremie nam nie przeszkadzają wystarczy dobrze rozgnieść truskawki widelcem.
- Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ziarna z laski wanilii.
- Do miseczki odlewamy 4-5 łyżek soku z truskawek i rozpuszczamy w nim żelatynę. Nie trzeba go podgrzewać, ważne aby nie był bardzo bardzo zimny. Całość od razu łączymy z truskawkami i bitą śmietaną. Przelewamy do pucharków i chłodzimy przez noc w lodówce. Dekorujemy musem z truskawek i liśćmi mięty.
Smacznego :)
Krem (mus) śmietankowo-truskawkowy |
wspaniale prezentujący się deser!
OdpowiedzUsuńMmm, boski deser :)
OdpowiedzUsuń