Nareszcie przyszło dłuuugo wyczekiwane słońce. I od razu dało się we znaki. Upał i skwar sprzyjają kąpielom w jeziorach, ale i piciu lemoniady. Tą tradycyjną czasami zastępują lemoniadą truskawkową. Szczególnie wtedy, gdy truskawkowy sezon w pełni i wystarczy zejść z tarasu, by cieszyć się czerwoną słodyczą. Wymaga niewiele więcej pracy, za to efekt piorunujący. Lemoniada truskawkowa znajduje swoich wielbicieli zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.
Lemoniada truskawkowa |
Składniki:
1 litr wody
1 cytryna
500 g truskawek
1 łyżka miodu
świeża mięta
Przepis:
- Truskawki dokładnie myjemy, obieramy i miksujemy na gładką masę. Przecieramy przez sitko.
- Cytrynę kroimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki.
- W wodzie rozpuszczamy miód.
- Do dzbanka wlewamy sok z truskawek, sok z cytryny oraz wodę. Dokładamy świeże gałązki mięty oraz plasterki cytryny. Dokładamy kostki lodu i gotowe.
Smacznego orzeźwienia :)
Lemoniada truskawkowa |
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń