poniedziałek, 8 czerwca 2015

Lemoniada truskawkowa

Nareszcie przyszło dłuuugo wyczekiwane słońce. I od razu dało się we znaki. Upał i skwar sprzyjają kąpielom w jeziorach, ale i piciu lemoniady. Tą tradycyjną czasami zastępują lemoniadą truskawkową. Szczególnie wtedy, gdy truskawkowy sezon w pełni i wystarczy zejść z tarasu, by cieszyć się czerwoną słodyczą. Wymaga niewiele więcej pracy, za to efekt piorunujący. Lemoniada truskawkowa znajduje swoich wielbicieli zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. 

Lemoniada truskawkowa


Składniki:

1 litr wody
1 cytryna
500 g truskawek
1 łyżka miodu
świeża mięta

Przepis:

- Truskawki dokładnie myjemy, obieramy i miksujemy na gładką masę. Przecieramy przez sitko. 
- Cytrynę kroimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki. 
- W wodzie rozpuszczamy miód.
- Do dzbanka wlewamy sok z truskawek, sok z cytryny oraz wodę. Dokładamy świeże gałązki mięty oraz plasterki cytryny. Dokładamy kostki lodu i gotowe. 

Smacznego orzeźwienia :)

Lemoniada truskawkowa

1 komentarz: