niedziela, 21 czerwca 2015

Miodowe bułeczki śniadaniowe

Uwielbiam budzić dom zapachem świeżego pieczywa. Uwielbiam uśmiech moich dzieci, kiedy częstuję ich mięciutkimi drożdżowymi bułeczkami. Uwielbiam gościć moją rodzinę i podawać im te śliczne, wyrośnięte miodowe cuda. Sprawdzają się w każdej sytuacji i przy każdej okazji i smakują wszystkim. Są naprawdę delikatne, bardzo maślane i bardzo bardzo miodowe. Idealne dla łasuchów i małych podjadaczy. Świetne do kawy, albo do porannej herbaty z cytryną, towarzyszą nam podczas pikników i spotkań z przyjaciółmi. Wymagają odrobiny pracy i wiele serca oraz cierpliwości, ale warto im poświęcić chwilę. Odwdzięczają się po stokroć. 



Miodowe bułeczki śniadaniowe

Składniki:

50 g drożdży świeżych
1 szkl mleka
2 jajka
6 łyżek miodu akacjowego
3 szkl mąki pszennej
70 g masła

50 g masła schłodzonego
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru


Miodowe bułeczki śniadaniowe

Miodowe bułeczki śniadaniowe


Przepis:

- Lekko podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 4 łyżki miodu i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 

- Jajka roztrzepujemy z resztą miodu. Dolewamy je do wyrośniętego zaczynu. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec topimy i lekko studzimy masło. Dolewamy je do masy i wmasowujemy. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Uwaga miskę, w której wstawiamy ciasto musi być większa - ciasto będzie w nocy rosło. 

- Rano wyciągamy ciasto i formujemy z niego małe kulki - wielkości piłki tenisowej i układamy luźno na blasze. 

- Z twardego masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Masa musi uzyskać konsystencję mokrego piasku. Kruszonką posypujemy bułeczki. 

- Pieczemy je przez 25 minut w temperaturze 180 C 

Smacznego :)

Miodowe bułeczki śniadaniowe

4 komentarze: