niedziela, 21 czerwca 2015

Mizeria ze śmietaną

Nie wyobrażam sobie letniego niedzielnego obiadu bez pysznej, chrupiącej mizerii ze świeżych zielonych ogórków. Taka mizeria nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy sól i pieprz ziołowy, w niektórych wersjach odrobina cukru (ale ja go pomijam). Oczywiście taka wyjątkowa mizeria nie może się obejść bez śmietany. Żaden kefir, żadna maślanka, nawet najsmaczniejszy jogurt naturalny nie może równać się z kwaśną osiemnastką. Obowiązkowo w towarzystwie młode ziemniaczki i koperek. Nie zapominajcie o mizerii. Kochajcie mizerię, róbcie mizerię i jedzcie mizerię. Bo nigdy nie smakuje tak jak latem, nigdy ogórki tak mocno nie pachną, nigdy nie są takie kłujące i takie zielone, nigdy prócz lata nie są takie smaczne :) 



Mizeria ze śmietaną


Składniki:

300 g zielonych ogórków gruntowych
3 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz ziołowy


Przepis:

- Najpierw musimy obrać ogórki, następnie je umyć i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Następnie osolić i pozostawić na kilka minut. Odlać wodę, która zebrała się na dnie. Dodajemy śmietanę i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ziołowym pieprzem i szczyptą cukru. 

Smacznego :) 

Mizeria ze śmietaną

Mizeria ze śmietaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz