Nie wyobrażam sobie letniego niedzielnego obiadu bez pysznej, chrupiącej mizerii ze świeżych zielonych ogórków. Taka mizeria nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy sól i pieprz ziołowy, w niektórych wersjach odrobina cukru (ale ja go pomijam). Oczywiście taka wyjątkowa mizeria nie może się obejść bez śmietany. Żaden kefir, żadna maślanka, nawet najsmaczniejszy jogurt naturalny nie może równać się z kwaśną osiemnastką. Obowiązkowo w towarzystwie młode ziemniaczki i koperek. Nie zapominajcie o mizerii. Kochajcie mizerię, róbcie mizerię i jedzcie mizerię. Bo nigdy nie smakuje tak jak latem, nigdy ogórki tak mocno nie pachną, nigdy nie są takie kłujące i takie zielone, nigdy prócz lata nie są takie smaczne :)
Mizeria ze śmietaną |
Składniki:
300 g zielonych ogórków gruntowych
3 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz ziołowy
Przepis:
- Najpierw musimy obrać ogórki, następnie je umyć i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Następnie osolić i pozostawić na kilka minut. Odlać wodę, która zebrała się na dnie. Dodajemy śmietanę i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ziołowym pieprzem i szczyptą cukru.
Smacznego :)
Mizeria ze śmietaną |
Mizeria ze śmietaną |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz