Kapusta nigdy tak dobrze nie smakuje jak na przełomie czerwca i lipca. Uwielbiam te przyczepki wypełnione młodymi głowami kapusty, które cisną się i przeciskają na targach. I pomysłów nagle tyle i smaków nagle tyle i tylko chce się jeść. I jeść trzeba, bo taka słodka już nie będzie przez cały rok i taka krucha już nie będzie. Stąd młody kapuśniak z pomidorową nutą, koperkiem oraz miodowymi pulpecikami z chilli. Spróbujcie, pokochajcie i jedzcie kapustę, nie tylko w surówkach.
Młody kapuśniak z miodowymi pulpecikami |
Składniki:
1 litry bulionu warzywnego
3 łyżki pasty pomidorowej
1 główka kapusty młodej
1 pęczek koperku
500 g mięsa z indyka
2-3 łyżki miodu akacjowego
1 zielone chilli
sól
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
olej
czarny pieprz
Młody kapuśniak z miodowymi pulpecikami |
Przepis:
- Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i siekamy drobno. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy kapustę, lekko ją solimy i przesmażamy, ważne aby nabrała odrobiny rumieńców, wtedy smak będzie lepszy. Po 5-7 minutach zalewamy ją bulionem i gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pastę pomidorową, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy.
- Mięso z indyka mielimy i doprawiamy solą, miodem, posiekanym chilli oraz lubczykiem. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą lub kaszkę mannę oraz odrobinę wody. Wyrabiamy na gładką i jednolitą masę. Formujemy małe pulpeciki. Obsmażamy je delikatnie na bardzo małym ogniu, następnie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 C bez termoobiegu i dopiekamy przez 15 minut.
- Zupę podajemy na gorąco z pulpecikami i sporą garścią młodego kopru.
Smacznego :)
Młody kapuśniak z miodowymi pulpecikami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz