Słodkie śmietankowe lody, mocne, ciężkie i bardzo esencjonalne espresso, świeża kremówka i pyszne kwaśne maliny - boskie połączenie. Zatęskniłam za latem i choć za oknem plucha, postanowiłam czarować i przywoływać słońce. Jakie będą tego efekty zobaczę wkrótce, a póki co mamy pyszną kawę mrożoną :)
Mrożona kawa z malinami/ Raspberry ice coffee |
Składniki:
podwójne espresso
2 gałki lodów śmietankowych
200 g świeżych malin
100 g kremówki
Mrożona kawa z malinami/ Raspberry ice coffee |
Przepis:
- maliny dzielimy na pół. Pierwszą połowę odkładamy na później, drugą traktujemy widelcem i robimy z niej miazgę (czytaj pyszny mus).
- Do szklanki wkładamy lody, dodajemy mus z malin. Całość zalewamy przestudzonym lub wręcz schłodzonym espresso.
- Kremówkę ubijamy na sztywno. Przy 100 g trwa to z zegarkiem w ręku 30 sekund. Nakładamy na wierzch kawy. Dekorujemy pozostałymi malinami.
- Ci, którzy cierpią na niedobór cukru lub kalorii mogą posypać wierzch brązowym cukrem, który się nie rozpuści i będzie miło chrupał między zębami.
Smacznego ? czy słonecznego :)
Mrożona kawa z malinami/ Raspberry ice coffee |
Malinowej kawy jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo pyszna :)
Usuń