Najprostsze znaczy najlepsze, czyli moja ulubiona pizza margherita. Podawana na cienkim cieście z dodatkiem pomidorów (sosu pomidorowego) mozzarelli i bazylii. I już. A nie, jeszcze dobra oliwa z oliwek i już. Nic skomplikowanego, nic przekombinowanego. Czyste, włoskie i pyszne. Nie da się jej nie lubić, ale należy pamiętać, aby na składnikach nie oszczędzać. Bo skoro już w ilość oszczędnie, to w jakości warto by było na bogato. Dziś proponuję wam margheritę ze świeżymi pomidorami. Skusiły mnie do tego piękne, mocno różowe malinówki, które kupiłam ostatnio na targu. Ale z powodzeniem możecie je zastąpić swoimi ulubionymi pomidorami w różnych kolorach. Świeże pomidory są delikatniejsze i nadają mniej intensywny smak, ale nie dominują nad cudownie lekką mozzarella, a i świetnie komponują się z oliwą z oliwek. Charakteru całości nadaje świeża bazylia. Zapraszam.
Margherita ze świeżymi pomidorami |
Składniki:
50 g świeżych drożdży
1 szkl wody
szczypta cukru
szczypta soli
oliwa z oliwek
400 g mąki
mozzarella
świeże pomidory
świeża bazylia
Przepis:
- Zacznijmy od zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem soli, cukru i łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być lekkie na granicy lepienia się do rąk, ale pod żadnym pozorem nie może się do tych rąk przyklejać. Na koniec dolewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W czasie, kiedy ciasto rośnie nagrzejemy piekarnik i blachę. Ważne aby i piekarnik i blacha były mocno rozgrzane. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto będzie idealnie cienkie i chrupiące, nie zrobi na się zakalec, a pizza nie będzie się łamać w pół. Będzie można ją swobodnie jeść rękoma. Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
- Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej przygotowujemy placek i przekładamy go na rozgrzaną blachę. Delikatnie (aby się nie poparzyć) rozciągamy placek do wymarzonej grubości. Następnie nakładamy na niego pokrojone pomidory i mozzarellę.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią i polewamy odrobiną oliwy.
Smacznego :)
Margherita ze świeżymi pomidorami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz