czwartek, 11 czerwca 2015

Tiramisu z truskawkami

Pyszny, kremowy, puszysty. Kawa, truskawki i cudowny krem. Deser marzenie, które najłatwiej spełnić w sezonie truskawkowym. Próbowałam wielu kombinacji tiramisu, ale ta z truskawkami jest najsmaczniejsza. Słodki, delikatny. Idealny na dłuuuugie leniwe popołudnie. Tradycyjny, włoski deser wzbogacony pełnym słońca smakiem truskawek. Pyszne. 


Tiramisu z truskawkami

Składniki:

10 podłużnych biszkoptów
250 g truskawek
100 ml espresso
50 ml likieru amaretto
2 żółtka
300 g serka mascarpone
cukier puder


Tiramisu z truskawkami

Przepis:

- Odkładamy kilka truskawek do dekoracji, pozostałe pozbawiamy szypułek i miksujemy na gładką masę. 

- Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy schłodzony serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania jednolitej masy. 

- Espresso mieszamy z likierem amaretto

- W pucharkach układamy warstwami: nasączone w espresso z likierem biszkopty, krem z serka mascarpone, truskawki i od nowa biszkopty krem truskawki. Wierzch dekorujemy kremem i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. 

Smacznego :)

Tiramisu z truskawkami

2 komentarze: