Na całe szczęście truskawka to nie tylko słodkie, to nie tylko deser, ale i wytrawne sosy, sałatki czy bruschetty. Dziś przedstawiam wam pyszne pszenne bruschetty z oliwą podawane w towarzystwie salsy z pomidorów, truskawek, bazylii i chilli. Moi drodzy nie można tego nie pokochać. Jest słone, słodkie, wytrawne, ostre i bardzo bardzo aromatyczne.
Bruschetta z pomidorami truskawkami i chilli |
Składniki:
2 małe pomidory malinowe
5 dużych truskawek
10 liści bazylii
1żółte chilli
oliwa z oliwek
sól
szczypta cukru
pszenna bagietka
Przepis:
- Bagietkę kroimy pod kątem na kanapki grubości 1 cm. Z obu stron smarujemy oliwą i podpiekamy pod grillem na rumiany kolor.
- Pomidory i truskawki kroimy w równą małą kostkę. Bazylię rwiemy na mniejsze części. Chilli drobno siekamy. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Jedną łyżkę oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli i cukru. Polewamy pomidory z truskawkami i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
- Kromki układamy na talerzu i nakładamy salsę. Podajemy od razu. Jeżeli zamierzamy zrobić to później, salsę nałóżmy tuż przez podaniem lub połóżmy obok kanapek w miseczce.
Smacznego :)
Bruschetta z pomidorami truskawkami i chilli |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz