poniedziałek, 20 lipca 2015

Lody truskawkowe

Rzutem na taśmę. Ostatnia chwila na przygotowanie tych pyszności i zapamiętanie ich wyjątkowego smaku do przyszłego roku. Przygotowanie lodów bez maszyny nie jest proste i szybkie, ale jak najbardziej wykonalne. Trzeba tylko dobrze zaplanować pracę i wszystko się uda, a lody będą pyszne. Najprostszy z możliwych przepisów, bo zawierający tylko trzy składniki: śmietankę, cukier i truskawki. Tak wiem, że bomba kaloryczna, ale żaden sorbet, jogurt czy inne cudo (które z resztą uwielbiam) nie zastąpi głębokiego smaku, jaki uzyskuje się dzięki użyciu pełnowartościowej śmietanki. Serdecznie polecam, zwłaszcza że fala upałów znów nadchodzi. 




Lody truskawkowe


Składniki:

300 ml śmietanki
4 łyżki cukru
500 g truskawek


Lody truskawkowe


Przepis:

- Śmietankę podgrzewamy lekko z cukrem, do momentu w którym cukier się rozpuści. 
- Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i 1/3 odkładamy. 2/3 wkładamy do miski blendera i miksujemy na gładką masę wraz ze śmietanką i cukrem. Pozostałe truskawki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do masa. Całość umieszczamy w pojemniku w zamrażarce. Co pół godziny pojemnik wyciągamy i dokładnie całość miksujemy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. 

Smacznego :) 


Lody truskawkowe

1 komentarz: