Pyszne, puszyste i bardzo sycące. Idealne na poranek z dodatkiem świeżych owoców, miodu lub syropu klonowego. Pancekes na kefirze mają jeszcze dodatkowo lekko kwaśny posmak. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Najlepiej oczywiście smakują prosto z patelni, ale z całą pewnością można je spakować na drugie śniadanie lub odłożyć trochę do wieczora. Najważniejsza w przepisie jest idealna proporcja mąki do płynu, dlatego polecam używanie tej samej miarki i dlatego niech nikogo nie zdziwią mililitry przy mące.
Pancakes na kefirze |
Składniki:
150 ml kefiru
150 ml wody
300 ml mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml masła
świeże owoce
syrop klonowy
2 łyżki cukru
Pancakes na kefirze |
Przepis:
- Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem.
- Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mieszamy kefir, wodę, jajko i roztopione masło.
- Łączymy składniki wlewając płynne do suchych i cały czas mieszając.
- Smażymy niewielkie placki na suchej patelni na niewielkim ogniu.
- Gotowe polewamy syropem klonowym i podajemy ze świeżymi owocami.
Smacznego :)
Pancakes na kefirze |
Pancakes na kefirze |
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProste i najlepsze! ;) Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/