Podczas ostatnich warsztatów szef kuchni do pasty robionej na wzór risotto dodał nie tylko seler naciowy, ale i korzeniowy. Tak mi ten lekko podsmażany seler zasmakował, że postanowiłam wykorzystać go już nie tylko jako dodatek do zup, podstawę sosów, czy warzywo surówkowe, ale jako główny składnik dania i tak powstały wytrawne muffiny z naturalnym brązowym ryżem i lekko karmelizowanym selerem korzeniowym. Choć wiem, że seler trudno pokochać, spróbujcie. To naprawdę pyszne wyjątkowe warzywo.
Muffiny z brązowym ryżem i selerem korzeniowym |
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
100 g brązowego ryżu naturalnego ugotowanego i ostudzonego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
1/2 szkl kefiru
1/2 szkl mleka
1 nieduży seler korzeniowy
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu akacjowego
grubo mielony czarny pieprz
1 cebula
1 mała młoda cukinia
Muffiny z brązowym ryżem i selerem korzeniowym |
Przepis:
- Seler kroimy w kostkę 5x5, podobnie cebulę oraz cukinię. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu wkładamy na nią najpierw cebulę, a po 3-4 minutach cukinię. Doprawiamy dolą i smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni cukinię i cebulę, a układamy na niej seler korzeniowy. Smażymy do momentu zrumienienia, a następnie doprawiamy solą, czarnym pieprzem i łyżką miodu akacjowego. Smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy.
- W misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz odrobinę pieprzu. W drugiej łączymy oliwę z jajkami, kefirem i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i łączymy w gładką masę. Następnie dosypujemy brązowy naturalny ryż oraz przestudzone warzywa. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy do formy na muffiny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 20 minut.
- Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, śmiało można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, spakować do pracy lub na piknik.
Smacznego :)
Muffiny z brązowym ryżem i selerem korzeniowym |
zapowiada się ciekawie
OdpowiedzUsuń