wtorek, 8 września 2015

Krem z pieczonych pomidorów i czosnku

Nic nie smakuje tak dobrze, jak pieczone pomidory w szczycie swojego sezonu. Słodkie, mięsiste i pełne aromatu. Nie potrzebują wielu towarzyszy, by wykreować coś wspaniałego. Dziś zupa krem z pomidorów pieczonych w oliwie razem z czosnkiem. Lekko kwaskowe pomidory z solą i oliwą oraz osładzający to wszystko pieczony czosnek, dobry bulion i zupa jak marzenie gotowa. Uwielbiam ją w takiej postaci, ale świetnie smakuje wzbogacona o salsa verde lub zieloną pastę curry. Polecam. A jak mam was kusić to najlepiej we wszystkich trzech wersjach podać ją z chrupiącymi czosnkowymi grzankami.



Składniki:

1 kg mięsistych pomidorów
1 l bulionu
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
sól
czarny pieprz
2 kromki ulubionego pieczywa
1 ząbek czosnku

Przepis:

- Pomidory dokładnie myjemy. Wycinamy z nich gniazda nasienne i nacinamy z drugiej strony na krzyż. Nie ma potrzeby sparzania ich i obierania przed pieczeniem. W piekarniku skórka ładnie spęka i będzie odchodzić jak marzenie. Układamy ponacinane pomidory nacięciem do góry na naczynie żaroodporne. Skraplamy je oliwą z oliwek oraz posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Obok kładziemy główkę czosnku w całości. Niech was ta ilość nie przestraszy. Czosnek w trakcie pieczenia znacznie łagodnieje, a chcemy aby jego cudowny słodki smaku (bo taki jest czosnek po upieczeniu w łupinkach) był wyczuwalny w zupie. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C na około 1 godzinę. 
- Z upieczonych pomidorów zdejmujemy skórki i przekładamy je do garnka. Każdy ząbek czosnku wyciskamy i wkładamy do pomidorów. Całość zalewamy bulionem i miksujemy na gładki krem. Lekko podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 
- Z chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wraz z ząbkiem czosnku. Z rozgrzanej oliwy zdejmujemy czosnek, a wrzucamy pokrojony chleb. Smażymy na rumiany kolor. 
- Zupę podajemy na ciepło z grzankami. 

Smacznego :)  



2 komentarze: