Ryba w zielonym sosie
250 g ryby morskiej np dorsza
oliwa
sól
1 ząbek czosnku
świeże bazylia, oregano, tymianek
Na dobry początek rybka. Morska pyszność w zielonym sosie. Szybka, prosta i przepyszna.
Pełna smaku, pełna witamin i pełna nadziei - bo zielona.
Do tego przepisu najlepiej jest użyć ryby morskiej. Na jedną porcję potrzebujemy około 150 g. Przyda nam się również odrobina oliwy, pieprz i niewielka ilość soli.
Sos wymaga niewiele wprawy i jeszcze mniej wysiłku. Wszystko co musimy zrobić to posiekać garść liści bazylii, oregano i tymianku, dodać zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.
Rybę smażymy na średnim ogniu po około 3 minut z każdej strony. Już na patelni posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Po zdjęciu z patelni zostawiamy rybę na około minutę, aby przeszła smakiem przypraw.
Układamy na talerzu, dekorujemy zielonym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz