Cukiniowe spaghetti
Coś lekkiego i sycącego, wymaga trochę więcej pracy i czasu niż ryba, ale warto poświęcić chwilę. Najlepiej zacząć od sosu.
1 kg mielonego mięsa drobiowego
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, oregano,
4 ząbki czosnku
2 cukinie
Mielone mięso - ja używam drobiowego - podsmażyć na patelni, najlepiej bez tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy. Posolić, popieprzyć. Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez prasę dwa ząbki czosnku (dla tych co lubią czosnek może być trzy), dodać suszone oregano. Smażyć kilka chwil (około minuty), następnie dodać dwie puszki pomidorów (mogą być siekane, mogą być w całości - zdążą się rozpaść). Dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec spróbować - doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać świeżyć ziół.
Cukiniowe spaghetti |
1 kg mielonego mięsa drobiowego
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, oregano,
4 ząbki czosnku
2 cukinie
Mielone mięso - ja używam drobiowego - podsmażyć na patelni, najlepiej bez tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy. Posolić, popieprzyć. Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez prasę dwa ząbki czosnku (dla tych co lubią czosnek może być trzy), dodać suszone oregano. Smażyć kilka chwil (około minuty), następnie dodać dwie puszki pomidorów (mogą być siekane, mogą być w całości - zdążą się rozpaść). Dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec spróbować - doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać świeżyć ziół.
Spaghetti bez makaronu - to jest to! Dwie małe cukinie kroimy w paski grubości kilki milimetrów. Na rozgrzaną oliwę wkładamy cukinię, doprawiamy od razu solą i pieprzem, po kilku minutach, kiedy cukinia zmięknie, ale nie rozpadnie się (musi pozostać jędrna), dodajemy jeden ząbek czosnku i świeże oregano.
Podsmażona cukinia pięknie układa się na widelcu i skręca niczym makaron do spaghetti.
Wystarczy nałożyć cukinie, polać ją sosem i zajadać
Smacznego!
cukiniowe spaghetti |
Cukiniowe spaghetti |
Cukiniowe spaghetti |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz