wtorek, 22 stycznia 2013

Zielone cudo - najprostszy przepis z awokado


Awokado .... jeden z najzdrowszych owoców na świecie! Jego wysoka zawartość witaminy K, błonnika, potasu, kwasu foliowego, witaminy B6, miedzi, witaminy C i witaminy E, to najważniejszy i zarazem niepodważalny argument, przemawiający za włączeniem awokado do swojej diety. A jeżeli są wśród was jeszcze niedowiarki, to awokado dzięki potasowi zapobiega chorobom serca, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, hamuje rozwój komórek raka prostaty, piersi i jamy ustnej... i jak tu nie jeść awokado miskami. Miskami to może jednak nie, ale warto włączyć awokado do diety i używać pasty guacamole chociażby zamiast masła do tostów, kanapek i jajek. Poniżej prościutki przepis, który odmieni wasze życie.

Guacamole

1 awokado
1 limonka
sól, pieprz
1 papryczka chilli











Potrzebujemy oczywiści awokado. W polskich sklepach nie zawsze można kupić dojrzałe awokado. Nic prostszego - awokado dojrzewa po zerwaniu z drzewa, dlatego warto odstawić je w domu na kilka dni w ciemne miejsce i pozwolić mu dojrzeć. Do awokado dodamy sól, pieprz, sok z limonki i chilli i... już. Dojrzałe awokado przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, wydrążamy miękki środek do miseczki, zalewamy sokiem z jednej limonki, doprawiamy solą, pieprzem i chilli - rozgniatamy na względnie gładką masę .... Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz