Przepis z wykorzystaniem guacamole.
Trochę zabawy przy tym jest, ale efekt piorunujący mocą witamin.
Składniki na 4 - 6 wież
1 średni bakłażan
1 papryka czerwona
250g fileta z udźca indyka
porcja guacamole - przepis znajdziecie tutaj zielone cudo
250 g mozzarelli
sól, pieprz
tymianek
Zacznijmy od bakłażana - myjemy go, nie obieramy, kroimy w centymetrowe krążki i smażymy na patelni grillowej (można na zwykłej). Smażymy pół minuty z każdej strony, żeby tylko złapał kolor. Pamiętamy, że bakłażana nie solimy przed smażeniem, ale za to smarujemy go z obu stron oliwą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie możemy przygotować mięsko - marynujemy je w czosnku, soli, pieprzu i tymianku. Warto odłożyć mięso na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie wyjąć i usmażyć na złoty kolor.
Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, podobnie mozzarellę.
No to teraz czas na zabawę. Układanie zaczynamy od bakłażana, następnie papryka, mięsko, guacamole, mozzarella i znów bakłażan. Przed podaniem ułożone wieże można wsadzić na pół minuty do piekarnika pod grill, aby ser zmiękł, a wszystko się lekko podgrzało. Po wyjęciu z piekarnika można odrobinę posolić z wierzchu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz