wtorek, 22 stycznia 2013

Utopiony bakłażan

Jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw jest ich grillowanie. Podczas takiej obróbki warzywa pozostają jędrne i chrupiące, zachowują swoją chrupkość,a aromat grillowanych warzyw jest niezastąpiony. Co jednak zrobić z warzywami, których nie zjedliśmy, a nie chcemy, aby straciły swoją konsystencję, a przede wszystkim smak... wystarczy je utopić.




Aby utopić warzywa wystarczy:

oliwa z oliwek
czosnek
chilli
świeże zioła / bazylia, oregano/ 










Grillowane warzywa / w moim przypadku bakłażan i papryka/ układamy warstwami w szklanym naczyniu. Każdą warstwę przekładamy posiekanym czosnkiem, chilli i ziołami. Kiedy już ułożymy wszystkie warstwy, zalewamy je oliwą z oliwek / nie musi być z pierwszego tłoczenia/. Tak zamarynowane warzywa mogą stać w lodówce przez kolejny tydzień i możemy je wyciągać przy każdej naszej zachciance.

Smaczego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz