2 małe cukinie
pół kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 cebula
100g zielonego groszku (świeży, mrożony, z puszki)
kiełki soi lub fasoli
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
sos sojowy
400 g mięsa z udźca indyka
sól, pieprz.
Bardzo proste, szybkie i dla każdego. Warzywa przeze mnie podane są tylko propozycją, można użyć wszystkiego co się lubi.
Na dobry początek zamarynujmy mięso. Udziec kroimy w drobniejszą kostkę lub cienkie paski, aby szybko się usmażył. Zalewamy go dwoma łyżkami sosu sojowego, doprawiamy pieprzem, imbirem i czosnkiem. Pozostawiamy na 10 minut. W tym czasie kroimy warzywa.
Smażenie zaczynamy od mięsa. Wystarczy kilka minut, aby uzyskało ładny kolor. Do mięsa dodajemy pokrojoną marchewkę, chwilę później cebulę. Po dwóch minutach cukinię i kapustą, a na końcu groszek i kiełki. Smażymy 3-5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy starty imbir i czosnek. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla tych co lubią ostre potrawy, polecam dodanie ostrej papryczki. Z całą pewnością wzbogaci smak!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz