wtorek, 22 stycznia 2013

Sałatka w "nie"ładzie

Ostra, dobra na kolację i na obiad. Pożywna i sycąca, idelana na przyjęcie i na kolację we dwoje. Do tego prosta i szybka.

Potrzebujemy:

100 g mozzarelli
200 g mięsa z indyka (może być pierś lub filet z udźca)
czerwona papryka
zielone części pory

marynata do mięsa:

sól, pieprz, czosnek, estragon. 

dressing:

kilka ząbków czosnku
sól
chilli
sos z limonki
oliwa z oliwek

Mięso kroimy na płatki grubości kilku milimetrów, marynujemy ok 30 minut, następnie obsmażamy na złoty kolor.

Paprykę kroimy w niedługie cieniutkie paseczki, zielone części pory podobnie.

Dressing to kwestia kilku chwil. Zgniatamy lub ścieramy czosnek, posypujemy go solą i ugniatamy, dodajemy płatki chilli i sos z limonki, a następnie oliwę. Odstawiamy na parę minut.

Na talerzu układamy na przemian ser, mięso, warzywa. Wszystko polewamy dressingiem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz