poniedziałek, 18 lutego 2013

Chleb orkiszowy z ziołowym nadzieniem

chleb orkiszowy z ziołowym nadzieniem
2 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
50 g drożdży
150 ml oleju
sól
cukier
2 pęczki zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
1 chilli
sok z 1/2 cytryny













- na dobry początek trzeba przygotować zaczyn z drożdży, 1 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki
- do miski wsypujemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną, wyrośnięty zaczyn, dwa jajka i 100 ml oleju i 1 łyżkę soli, wyrabiamy zwarte, ale lekkie ciasto - jeżeli jest zbyt suche dolewamy powoli mleka, jeśli zbyt luźne, to  podsypujemy mąką, dobrze wyrobione ciasto (musi odchodzić od ręki i tworzyć gładką, zwartą kulę) odstawiamy do wyrośnięcia
- tymczasem przygotujemy nadzienie, do miski siekamy natkę pietruszki, wciskamy czosnek i kroimy chilli, zalewamy to 50 ml oleju i sokiem z cytryny, doprawiamy solą do smaku
- wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i dzielimy na paski szerokości foremki
- każdą z części smarujemy nadzieniem i układamy jedna na drugiej
- następnie wszystkie części razem wkładamy prostopadle do foremki (najlepiej nadaje się nieduża foremka keksowa)
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 25-35 minut

Chleb nie potrzebuje wielu dodatków, wystarczy dobre masło

Smacznego:)

chleb orkiszowy z ziołowym nadzieniem

chleb orkiszowy z ziołowym nadzieniem

chleb orkiszowy z ziołowym nadzieniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz