chudy pasztet z kurczaka |
1/2 kilograma wątróbki drobiowej
3 marchewki
1 pietruszka
1 średniej wielkości seler
4 cebule
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz do smaku
2 jajka
- kurczaka zalewamy zimną wodą i razem z wszystkimi warzywami (oprócz cebuli), liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy do miękkości
- na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, odrobinę solimy i pozwalamy się cebuli zeszklić
- do zeszklonej cebuli dodajemy opłukaną i pozbawioną zbędnych błon wątróbkę - smażymy około 20 - 25 minut, na koniec doprawiamy solą i pieprzem
- ugotowanego kurczaka i warzywa odcedzamy i mielimy na średniej wielkości oczkach (jeżeli nie macie maszynki do mielenia mięsa wystarczy wszystko bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze)
- do zmielonego kurczaka dodajemy zmieloną wątróbkę ( i jeżeli znów pojawia się problem maszynki do mielenia mięsa, nie przejmujcie się, wątróbkę można również posiekać nożem lub włożyć do blendera, a gdy masa wyda wam się nie do końca gładka można użyć tłuczka do ziemniaków - sprawdza się rewelacyjnie)
- do zmielonej masy dodajemy dwa całe jajka, solimy i pieprzymy do smaku (jeżeli masa jest za gęsta można ją podlać odrobiną wody z gotowania kurczaka)
- całość mieszamy na jednolitą masę
- wykładamy do foremki keksowej i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30-40 minut.
Smacznego:)
chudy pasztet z kurczaka |
Fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńPasztet to jest to, ale tylko domowy! ;)
OdpowiedzUsuń