wtorek, 19 lutego 2013

chudy pasztet z kurczaka

Nie taki diabeł straszny, jak go malują - nie taki pasztet tłusty, jak o nim mówią. Nie należy bać się pasztetów, zwłaszcza tych, które sami przygotujemy. Pełna kontrola nad składnikami zdrowego i chudego pasztetu pozbawia mnie wszelkich wyrzutów sumienia przy jego jedzeniu. Ten, którego przepis znajduje się poniżej jest wyjątkowo prosty i nie wymaga wielu czynności. Z ilości składników powinno się udać upiec jedną średniej wielkości foremkę keksową.



chudy pasztet z kurczaka
1 kurczak około 1 i 1/2 kilograma
1/2 kilograma wątróbki drobiowej
3 marchewki
1 pietruszka
1 średniej wielkości seler
4 cebule
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz do smaku
2 jajka













- kurczaka zalewamy zimną wodą i razem z wszystkimi warzywami (oprócz cebuli), liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy do miękkości
- na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, odrobinę solimy i pozwalamy się cebuli zeszklić
- do zeszklonej cebuli dodajemy opłukaną i pozbawioną zbędnych błon wątróbkę - smażymy około 20 - 25 minut, na koniec doprawiamy solą i pieprzem
- ugotowanego kurczaka i warzywa odcedzamy i mielimy na średniej wielkości oczkach (jeżeli nie macie maszynki do mielenia mięsa wystarczy wszystko bardzo drobno posiekać  lub zmiksować w blenderze)
- do zmielonego kurczaka dodajemy zmieloną wątróbkę ( i jeżeli znów pojawia się problem maszynki do mielenia mięsa, nie przejmujcie się, wątróbkę można również posiekać nożem lub włożyć do blendera, a gdy masa wyda wam się nie do końca gładka można użyć tłuczka do ziemniaków - sprawdza się rewelacyjnie)
- do zmielonej masy dodajemy dwa całe jajka, solimy i pieprzymy do smaku (jeżeli masa jest za gęsta można ją podlać odrobiną wody z gotowania kurczaka)
- całość mieszamy na jednolitą masę
- wykładamy do foremki keksowej i pieczemy w temperaturze 180 C  przez około 30-40 minut.

Smacznego:)

chudy pasztet z kurczaka




2 komentarze: