poniedziałek, 18 lutego 2013

nieszybki królik w jabłkach i białym winie


Królik nie wymaga wiele pracy, tylko wiele czasu, dlatego dobrze jest go przygotować kiedy nigdzie nam się nie spieszy. Idealnie sprawdzi się przy wyjątkowych okazjach. 

królik w jabłkach i białym winie

1 tuszka z królika
1 marchewka
2 cebule
3 ząbki czosnku
kolorowy pieprz
majeranek
sól
sok z jednej cytryny
4 duże jabłka
500 ml białego wina













- królika dokładnie musimy umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje
- cebulę i marchewkę pokroimy talarki grubości 3-4 milimetrów, czosnek siekamy na drobniutko
- królika obtaczamy w warzywach, soli, pieprzu, majeranku i soku z cytryny, odstawiamy na całą noc do lodówki
- na drugi dzień, wyciągamy królika z warzyw (nie wyrzucamy ich) i kładziemy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z obu stron wszystkie kawałki, aby nabrały ładnego rumianego koloru
- następnie zdejmujemy z gazu, dokładamy warzywa oraz jabłka pokrojone w ćwiartki i zalewamy białym winem
- piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C i pieczemy królika około 1,5 - 2 godzin, aż zmięknie
- wyciągamy królika z patelni, a sos przelewamy przez sitko
- do odcedzonego sosu dodajemy kilka kosteczek (1x1) masła, aby sos się zagęścił i nabrał połysku

Smacznego:)

królik w jabłkach i białym winie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz