placuszki z cukinii i marchewki |
1 marchewka
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz do smaku
- cukinię myjemy, ale nie obieramy, ścieramy ją na dużej tarce, solimy i odstawiamy na około 30 - 40 minut,
- po tym czasie odsączamy cukinię z wody i ścieramy do niej marchewkę - również na grubych oczkach
- do masy cukiniowo-marchewkowej wbijamy jajko, wsypujemy zioła i wciskamy ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem do smaku,
- na patelni teflonowej rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju i układamy na niej placki, smażymy na wolnym ogniu, aż się zrumienią
- po zdjęciu z patelni, na wszelki wypadek, można odsączyć je jeszcze na papierowym ręczniku
Smacznego:)
placuszki z cukinii i marchewki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz