Karp pieczony z ziołach |
sól
pieprz
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka estragonu
1 garść zielonej pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
sos jogurtowo - jabłkowy:
200 ml jogurtu naturalnego
1 nieduże jabłko
1 łyżeczka chrzanu
- karpia musimy opłukać i oczyścić z łusek (jeżeli nie zrobiono tego za nas w sklepie rybnym)
- możemy podzielić dzwonka na pół
- cebulę kroimy w plastry, czosnek miażdżymy i siekamy,
- karpia najpierw nacieramy solą i pieprzem i suszonymi ziołami, a następnie skrapiamy go cytryną i posypujemy natką pietruszki
- tak przygotowanego karpia odstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki (można na całą noc)
- po kilku godzinach wyciągamy karpia z lodówki i zdejmujemy z niego cebulę i czosnek (w miarę możliwości), w naczyniu do zapiekania układamy kilka plasterków świeżej cebuli, a na niej karpia, którego polewamy kilkoma łyżkami oliwy
- wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, na koniec włączamy funkcję grilla.
Do takiego karpia podaję sos jogurtowo jabłkowy, aby go przygotować wystarczy wymieszać jogurt z utartym jabłkiem i jedną łyżeczką chrzanu, doprawić solą do smaku.
Smacznego :)
Karp pieczony z ziołach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz