czwartek, 7 lutego 2013

Pączki z nadzieniem orzechowo - koniakowym w polewie karmelowej

Podstawowy przepis na pączki znajdziecie w tej zakładce: pączki - podstawowy przepis
Tutaj natomiast pokażę wam, co można zrobić z gotowym ciastem, potrzebne nam będą:

Nadzienie:
200 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru pudru
6-7 łyżek koniaku

Polewa
100 g cukru
50 ml śmietanki 36%
szczypta soli
20 g masła

Nadzienie:
Wyłuskane orzechy miażdżymy  na orzechowy pył. Można to zrobić za pomocą robota kuchennego lub ściereczki i tłuczka do mięsa. Oba sposoby są dość proste i szybkie. Do roztłuczonych orzechów włoskich wsypujemy cukier puder i wlewamy konia, wszystko mieszamy na gładką masę.

Gdy rozwałkujemy ciasto i wykroimy pączki, każdy z nich bierzemy do ręki, na środku robimy wgłębienie i wkładamy w nie nadzienie. Zawijamy w kulkę i zostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Polewa:

Na patelnie wsypujemy cukier i zostawiamy aż stopnieje i zbrązowieje, kiedy na powierzchni cukru zaczną pojawiać się bąbelki, zmniejszamy gaz, dolewamy śmietankę i błyskawicznie mieszamy, po chwili wyłączamy gaz dodajemy masło i szczyptę soli.

Usmażone pączki zanurzamy w polewie, pozostawiamy do zastygnięcia

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz