piątek, 5 kwietnia 2013

Pomidorowy krem z bazyliowymi pulpecikami

Delikatny krem z przetworzonych pomidorów i bulionu drobiowo warzywnego. Delikatny rosół i aromatyczne przyprawy - pietruszka, czosnek i bazylia. Do tego smażone pulpeciki z mięsa wieprzowego z dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i chilli. Wszystko zwieńczone znakomitą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżą bazylią.  Opcjonalnie można podać z grzankami czosnkowymi. 

Pomidorowy krem z bazyliowymi pulpecikami

3 marchewki

2 pietruszki
1 seler
1 por
1 natka pietruszki
1 korpus kurczaka bez piersi lub 3/4 kg porcji rosołowych
350 g koncentratu pomidorowego 30 %
400 g karkówki wieprzowej
1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 małe chilli
1 cebula
10 listków świeżej bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia



- Warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka razem z natką pietruszki. Kurczaka dokładanie myjemy i wkładamy do tego samego garnka, co warzywa. Wszystko zalewamy zimną wodą i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy około 2-3 godzin. Wywar będzie lepszy, jeżeli się nie zagotuje, dlatego warto go co jakiś czas sprawdzać. Pod koniec gotowania doprawiamy go solą.
- Z ugotowanego wywaru wyciągamy kurczaka i natkę pietruszki. Do pozostałych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem miksujemy na gładki krem. Zostawiamy na ogniu i do kremu dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, starty 1 ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Gotujemy około 1/2 godziny. 
- Karkówkę mielimy, dodajemy do niej jajko, sól, 1 ząbek czosnku (posiekany), chilli (posiekane), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę),  3 łyżki wody i łyżkę bułki tartej. Na koniec dosypujemy posiekane listki bazylii. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 
- Rozgrzewamy patelnię i z masy lepimy pulpeciki, smażymy na wolnym ogniu, aż się zrumienią z obu stron. 
- Na talerz wlewamy gęsty krem pomidorowy i układamy kilka pulpecików. Całość podlewamy odrobiną oliwy z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią. 

Smacznego:)
Pomidorowy krem z bazyliowymi pulpecikami

Pomidorowy krem z bazyliowymi pulpecikami

Pomidorowy krem z bazyliowymi pulpecikami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz