środa, 20 maja 2015

Wiosenna minestrone ze szparagami i serem bursztyn

Nadszedł ten czas, kiedy wszystko co młode to już pyszne. Na stole zapanowały szparagi, młoda kapusta, kalarepa, marchewka, a i cukinię już znalazłam. Nie mogło być inaczej, musiałam ugotować pyszne, lekkie, włoskie minestrone na bazie wiosennych smaków. Tradycyjny parmezan zastąpiłam naszym bursztynem i wyszło prze prze przepysznie. Gorąco polecam. Jest lekka, wyjątkowa, delikatna. Sprawdza się zwłaszcza podczas deszczowej pogody. 


Składniki:

3 młode cebule
1/2 główki młodego czosnku
5 młodych marchewek
2 kalarepy
2-3 młode cukinie
kawałek młodej kapusty
pęczek szparagów
pasta pomidorowa
świeża bazylia
sól
bulion warzywny
ser bursztyn
makaron drobny


Przepis:

- Marchewkę, cebulę i kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wkładamy na nią warzywa, smażymy około 1 minuty. 
- Cukinię kroimy na plasterki, a kapustę szatkujemy. Dokładamy do garnka. Przeciętą na pół główkę czosnku dokładamy do warzyw. Dodajemy 1 łyżkę pasty pomidorowej, spory pęczek świeżej bazylii i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dosypujemy makaron. Gotujemy około 5 - 7 minut. Doprawiamy do smaku i ścieramy sporą ilość (2-3 garście) sera bursztyn. Na koniec na ostatnie 2-3 minuty dodajemy szparagi. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco posypaną bursztynem. 
- Zupę można wzbogacić o mięso, ale nie jest to konieczne. 




Smacznego:)

1 komentarz: