Z całą pewnością każdy z was, z własnej bądź z przymuszonej woli, próbował schabu ze śliwką. A czy próbowaliście kiedyś schabu w śliwkach. Pyszne, mięciutkie mięso, dojrzałe węgierki, cukier muscovado, ocet balsamiczny, świeży pieprz i szczypta soli. Spróbujcie koniecznie. Schab jest delikatny, słodkawy i pachnący jesienią.
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego
500 g twardych węgierek
2 łyżki cukru muscovado
4 łyżki octu balsamicznego
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła
Przepis:
- Schab dokładnie myjemy osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wcieramy przyprawy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
- Śliwki drylujemy.
- W brytfance układamy schab, a dookoła śliwki. Zasypujemy cukrem oraz polewamy octem balsamicznym. Zawijamy folią aluminiową od góry i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 140 C. Na ostatnie 30 minut zdejmujemy folię i co 10 minut polewamy schab sokiem ze śliwek.
- Po upieczeniu wyciągamy schab i dajemy mu chwilę odpocząć. Śliwki wyciągamy, a pozostały sos zlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
- Schab kroimy na plastry i polewamy sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz