Pojawienie się nas straganach kop pełnych kolorowej papryki to dla mnie znak, że czas na przepyszną, bardzo paprykową zupę gulaszową. Wybieram te papryki i kolekcjonuję ich kolory i nie mogą się powstrzymać przed podjadaniem przy krojeniu.
Składniki:
500 g mięsa gulaszowego wołowego
1 łyżka mąki żytniej
2 łyżki smalcu
4 pomidory lima
1 kg kolorowej papryki (biała się nie nadaje ma gorzkawy posmak)
4-5 średnich ziemniaków
2 litry bulionu
2 duże cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 czuszka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Przepis:
- Mięso kroimy w kostkę , oprószamy mąką i solą.
- Cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z papryką.
- Pomidory obieramy ze skórki.
- Na rozgrzaną łyżkę smalcu wkładamy mięso i przesmażamy. Następnie dodajemy warzywa. Całość delikatnie szklimy. Dodajemy pomidory.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy paprykę w smalcu, chwilkę przesmażamy i dodajemy do warzyw i mięsa.
- Do warzyw i mięsa wlewamy bulion. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz czuszkę. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do zupy wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz