Leciutkie ciasto na mleku, aromatyczna oliwa z pierwszego tłoczenia, rozpływająca się mozzarella, słodkie pomidory, ostry czosnek i oczywiście cudownie aromatyczna bazylia - mini pizze caprese. Wariacja na temat sałatki caprese - tym razem w wersji na ciepło.
Mini pizze caprese |
50 g drożdży świeżych
1 szkl mleka
400 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
świeżo mielony pieprz kolorowy
2 pomidory
200 g mozzarelli
4 łyżki oliwy z oliwek
garść liści świeżej bazylii
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Zaczyn odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
- W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej zaczyn i wyrabiamy na delikatne, sprężyste ciasto. Musi odchodzić od ręki i miski. (Jeżeli jest za ciężkie, dodajmy mleka. Jeżeli za bardzo się lepi, podsypmy mąką.) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce - będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta lepimy małe pizze, każdą z nich smarujemy odrobiną oliwy. Na pizzach układamy mozzarelle, plasterki pomidorów i świeżą bazylię, solimy i doprawiamy pieprzem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy około 15 minut.
- Trzy łyżki oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku i kilkoma posiekanymi listkami oliwy, całość doprawiamy solą. Kiedy wyjmiemy pizze z piekarnika, należy je posmarować przygotowaną marynatą.
Smacznego:)
Mini pizze caprese |
Mini pizze caprese |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz