Domowy sos do pizzy. Sos pomidorowy do pizzy. Sos na spody do pizzy. I tak można by w nieskończoność gdyby nie fakt, że po prostu chodzi o zwykły (choć niezwykły), pomidorowy (bardzo bardzo pomidorowy) sos z nutą czosnku i oregano. Przygotować go możecie w ilości pożądanej do sporządzenia jednej pizzy lub kilkunastu i zwyczajnie go pasteryzować w słoiczkach przez pół godziny, a służył będzie przez kilka tygodni. Idealnie się też nadaje do makaronu czy klopsików, ale o tym kiedy indziej.
Domowy sos do pizzy |
Składniki:
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego oregano
(można zastąpić kilkoma gałązkami świeżego, ale wtedy dodajemy go pod koniec gotowania)
(można zastąpić kilkoma gałązkami świeżego, ale wtedy dodajemy go pod koniec gotowania)
sól
pieprz
1 puszka pomidorów bez skórki
Przepis:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach również czosnek. Posypujemy oregano i zalewamy pomidorami. Dusimy pod przykrycie przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Przepis:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach również czosnek. Posypujemy oregano i zalewamy pomidorami. Dusimy pod przykrycie przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Domowy sos do pizzy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz